Soğuk Algınlığı

Halk arasında “soğuk algınlığı” veya “üşütme” şeklinde adlandırılan hastalık, doktorlar tarafından “viral üst solunum yolu enfeksiyonu” olarak bilinir.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, nezle ya da bir diğer adıyla nazofarenjit, üst solunum yollarınızda (burun ve boğazınızda) meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Yılın her mevsiminde görülebilen ve bütün dünyada yaygın olan bir hastalık türüdür. Enfeksiyon süreci büyük rahatsızlık verse dahi, genellikle zararsızdır. Soğuk algınlığı birçok farklı virüs türünden kaynaklanabilir.

Genellikle mevsim geçişlerinde, ani sıcaklık değişimleri gündemde olduğu vakitlerde etkin olur. 200’den fazla nezleye sebep olan virüs mevcuttur.

Solunum yoluyla alınan virüsler, burun mukozasına yerleşir ve burnun tıkanmasına sebebiyet verir. Vücutta bu hapşırma, burun akıntısı vasıtasıyla bu virüslerden kurtulmaya çalışır. Belirtilerin nedeni, virüsün üst solunum yollarındaki dokulara zarar vermesi değil, bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği reaksiyondur.

Normal şartlarda 7-10 günlük süre zarfında kendiliğinden geçen nezle; sinüzit, orta kulak iltihabı veya pnömokok gibi hastalıklara sebebiyet verirse iyileşme süresi uzayacaktır.