Sinüsler burnun etrafında, toplam sayısı yaklaşık 8-10 olan, dört tarafı kemikle çevrili boşluklardır. Bu boşlukları kaplayan mukoza örtüsünde meydana gelen iltihaplanma, şiddetli ağrılara yol açabilir.
Sinüs tedavisi gelişen teknolojik cihazlar sayesinde medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilerek kısa sürede iyileşme sağlanıyor.
Sinüs boşlukları burunda, “ostiomeatal kompleks” adı verilen bölgeye açılıyor. Bu bölge yapı olarak burnun en dar yerlerinden biridir. Ayrıca burunda meydana gelen enfeksiyonlardan doğrudan etkileniyor. Sinüslerde her gün 0.5-1 litre arasında salgı üretiliyor.
Bu salgı da sinüs mukozası üzerinde gözle görülmeyen ve “silya” adlı küçük tüyler tarafından, “ostium” olarak tanımlanan deliklere süpürülüyor. Oluşan salgı, vücudun bağışıklığında büyük rol oynuyor.
Ancak ostiomeatal komplekste meydana gelen sorun nedeniyle sinüsün burna açılan kapısı kapanırsa, salgı dışarı atılamıyor ve içeride birikiyor. Bu nedenle silyaların hareketi duruyor, mikropların ve virüslerin kolayca üreyebileceği bir ortam oluştuğu için de sinüzit meydana geliyor.