Birçok çocuktaki sorunlardan birisi de akciğerlerde duyulan hırıltıdır. Hırıltı kelimesi bazen hışıltı olarak bilinir. Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir.
Hırıltı
Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur. Bu sese hırıltı denir. Hırlayan çocuklara da hırıltılı çocuk denir.
Hırıltı birçok hastalıkta görülebilen bir durumdur. Gribal enfeksiyonlar özellikle küçük bebeklerde bronşları etkiler ve daralma yapabilir. Bunun sonucu da akciğerlerde ıslık çalma gibi bir ses duyulabilir. Bronşiolit gibi bir akciğer enfeksiyonu sonucu olabildiği gibi reflüye bağlı da hırıltı görülebilmektedir. Daha birçok nedene bağlı hırıltı olabilmektedir.
Hırıltı solunum diğer adıyla hışıltı akciğerlerde duyulan bir sestir. Hırıltılı solunum özellikle küçük bebeklerde çok sık görülmektedir. Hırıltılı solunumun bir çok nedeni vardır
Hırıltılı solunum olan (Hışıltılı) çocuk, hangi çocuklara denir?
Göğüslerinde hırıltı (hışıltı) duyulan çocuklara denir. 3 ve daha fazla hırıltı atağı olan çocuklar incelenmelidir.
Hışıltının ne kadar sürdüğü önemli midir?
Evet önemlidir. 3 haftadan uzun süren hışıltılar ve aralıklı olarak 3 kereden fazla süren hışıltılar önemlidir.
Ne zaman başladığı önemli midir?
Evet önemlidir. Genellikle 1 yaşından önce başlayan hışıltılar genelde geçicidir veya doğumsal bir nedenledir. Ayrıca çocukların büyümesine, nefes borusunun büyümesi ayak uyduramadığı için olabilir ve genelde çocuk 3 yaşına gelince düzelir. Bazen 12 yaşına kadar devam edebilir. 3 yaşından sonra görülen ve 3 haftadan uzun süren hışıltıların nedeni astım yani alerjik bronşit olabilir.